Alien Alberts (midden) van Comité 40-45 Hoorn met de leeerlingenraad van Het Kompas. Rechts directeur Jaap Muurling (foto: Benno Ellerbroek)
Alien Alberts (midden) van Comité 40-45 Hoorn met de leeerlingenraad van Het Kompas. Rechts directeur Jaap Muurling (foto: Benno Ellerbroek)

Basisschool Het Kompas heeft vrijdag 13 september een officieel certificaat ontvangen voor het oorlogsmonument in de Nieuwsteeg dat de school heeft geadopteerd. Alien Alberts, voorzitter van de werkgroep Educatie van het Comité 40-45 Hoorn, overhandigde het eerste certificaat aan directeur Jaap Muurling van Het Kompas. Bij het certificaat hoort een grote foto van het geadopteerde monument. Het Kompas is de vijftiende school in Hoorn die een oorlogsmonument heeft geadopteerd. Ook de overige adoptiescholen krijgen een certificaat en een foto van “hun” monument.

Met het certificaat is er duidelijkheid over wat de adoptie inhoudt. Die komt erop neer dat scholen zich in woord en daad verbonden voelen met “hun” monument. Comité 40-45 Hoorn helpt de scholen met informatie. Bijvoorbeeld door het geven van gastlessen, maar ook met tips.

Alle scholen krijgen bij hun ingelijste certificaat en foto daarom ook een lijstje met tips. Enkele voorbeelden: het leggen van bloemen, een speurtocht langs de monumenten lopen, het schrijven van een gedicht, nieuwsberichtjes voor de ouders en vermelding in de schoolgids.

Directeur Jaap Muurling van Het Kompas is blij met het certificaat. “Toen we afgelopen schooljaar met het comité spraken over adoptie was onze eerste vraag wat dat dan inhield. Het is fijn dat het nu mooi opgeschreven staat. Het ingelijste certificaat hangen we in school  op, samen met de foto. Zo’n vaste plek in school is ook handig als er nieuwe leerkrachten komen. Met een certificaat aan de muur is er blijvend aandacht voor, bij de leerkrachten én de leerlingen.”